Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Schilderwerkentips.nl Info & inspiratie over schilderwerken en de verschillende soorten verf.
header image
Schilderwerkentips.nl

Buitenschilderwerk

Buitenschilderwerk zorgt er niet alleen voor dat je huis er mooi uitziet. Het beschermt je woning ook tegen schade als gevolg van weersinvloeden. Buiten schilderen kan verschillende dingen omvatten zoals het schilderen van de gevel, ramen, deuren, … Maar wat kost het? Kan ik het zelf of schakel ik beter een vakman in? Wanneer moet buitenschilderwerk gebeuren en hoe vaak? Ontdek het in dit artikel.

Ga snel naar: Hoe vaak buiten schilderenDHZ vs. professionalWanneer buiten schilderenStappenplan

 

Prijs buitenschilderwerk

Een buitenschilder kan verschillende tarieven hanteren. Voor het schilderen van grote oppervlaktes hanteert een buitenschilder doorgaans een prijs per vierkante meter. Reken op gemiddeld € 30 à 45 per m² (incl. materiaal en btw).

In geval van kleinere oppervlaktes of detailwerk waar hij meer tijd aan kwijt is (bvb. kozijnen schilderen), hanteert de buitenschilder meestal een prijs per uur. Meestal liggen de tarieven rond de € 40 à 50 per uur (incl. materiaal en btw).

Moet de volledige buitenkant van de woning geverfd worden of omvat het buitenschilderwerk verschillende dingen zoals het verven van de gevel én ramen? Dan is het soms makkelijker om een totaalprijs af te spreken. Aangezien het hierbij vaak om een grote klus gaat, is een totaalprijs vaak goedkoper dan wanneer je alle werken afzonderlijk laat uitvoeren.

buitenschilderwerk kan verschillende dingen omvatten: het verven van de volledige buitenkant van de woning, het verven van de gevel, ramen, deuren, een dakkapel, schutting, tuinhuis, … Voor die verschillende onderdelen kunnen andere prijzen aangerekend worden. Enkele richtprijzen van van de meest voorkomende werkzaamheden:

Type buitenschilderwerkGemiddelde prijs (incl. verf, materiaal en btw)
Appartement€ 1.000 à 2.500
Rijwoning€ 1.500 à 3.000
Hoekwoning€ 2.700 à 5.500
Vrijstaande woning€ 6.000 à 12.000
Deuren€ 60 à 100 per deur
Ramen€ 25 per raam
Gevel€ 20 à 40 per m²

Benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw project en wensen? Ontvang vrijblijvend offertes van professionele buitenschilders via de offertepagina.

 

Factoren die de prijs beïnvloeden

Bovenstaande prijzen zijn richtprijzen voor standaard buitenschilderwerk. De effectieve kostprijs kan variëren afhankelijk van verschillende factoren:

 • Gebruikte materialen: de gebruikte verf is daarbij de belangrijkste prijsbepalende factor. Je mag ervan uitgaan dat een professionele buitenschilder altijd kwalitatieve verf gebruikt. Die is misschien duurder, maar geeft wel meer garantie op een langdurig mooi resultaat.
 • Bereikbaarheid: bij schilderwerken op hoogte kunnen extra kosten aangerekend worden indien een hoogtewerker of stelling nodig is.
 • Voorbereidende werken: voor de buitenschilder effectief kan starten met schilderen moeten soms voorbereidende werken uitgevoerd worden. Denk maar aan het afplakken van de ramen en deuren, het aanbrengen van een fixeermiddel, …
 • Ondergrond: hout laten schilderen is bijvoorbeeld duurder dan het laten schilderen van beton of baksteen. Dat heeft vooral te maken met de voorbehandeling die bepaalde materialen nodig hebben. Denk bij hout aan het herstellen van houtrot, schuren en het aanbrengen van een grondverf.

 

Wanneer schakel ik een buitenschilder in?

Afhankelijk van de woning en de weersomstandigheden waarmee het te maken krijgt, gaat buitenschilderwerk gemiddeld een 5-tal jaar mee. Enkele kenmerken die erop duiden dat het schilderwerk aan vernieuwing toe is: scheurtjes of blaasje in het schilderwerk, verkleuring van de verf, loslatende of poederende verf, houtrot. Tip: Is je buitenschilderwerk aan vernieuwing toe? Onderneem dan snel actie. Hoe langer je wacht, hoe erger het wordt en hoe moeilijk het zal zijn om de schade te herstellen. Ontvang hier vrijblijvend offertes.

 

buitenschilderwerk voorbeeld

 

Doe-het-zelf vs. professionele buitenschilder

Buitenschilderwerk is te belangrijk, zowel voor het uitzicht van je woning als de kwaliteit van de te schilderen onderdelen, om te besparen op kwaliteit. Buiten schilderen is geen simpele klus en vraagt handigheid en kennis van zaken. Zo is het niet alleen belangrijk dat je de geschikte verf gebruikt, het is minstens even belangrijk om die verf correct aan te brengen. Anders is de kans groot dat het schilderwerk na enkele jaren al gebreken vertoont en alles opnieuw geschilderd moet worden.

Jezelf verzekeren van een mooi, langdurig en kwaliteitsvol resultaat?

Besteed de klus dan uit aan een professionele buitenschilder. Een vakman kan door zijn kennis en ervaring niet alleen bepalen welke verf het meest geschikt is voor jouw project. Hij voert de schilderwerken ook correct uit en weet precies met welke factoren hij daarbij rekening moet houden. Is je woning ouder dan 2 jaar, dan geniet je bovendien van het voordelige BTW-tarief van 9% als je het buitenschilderwerk laat uitvoeren door een erkend aannemer. Benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw project? Ontvang vrijblijvend offertes van professionele schilders via de offertepagina. Zo vergelijk je snel en eenvoudig prijzen, termijnen, realisaties, …

 

De beste periode voor buitenschilderwerk

Een buitenschilder krijgt met verschillende weersomstandigheden te maken. Niet elke situatie is daarbij ideaal om buiten te schilderen. Is het te warm, dan droogt de verf te snel waardoor strepen ontstaan. Is het te koud, dan droogt de verf te traag. De ideale periode om buiten te schilderen is tussen april en oktober, bij een temperatuur tussen 10 en 20 °C en een maximale luchtvochtigheid van 75%.

 

Buiten schilderen in de winter met een winterschilder

Wil je de schilderwerken tijdens de winter laten uitvoeren? Schakel dan een winterschilder in. Deze beschikt over speciale verf en aangepast materiaal om ook tijdens de wintermaanden een mooi en kwaliteitsvol resultaat af te leveren. Omdat ze in die periode minder werk hebben, hanteren winterschilders meestal een kortingstarief dat kan oplopen tot 30%.

 

buiten schilderen

 

Stappenplan buiten schilderen

Of je nu de ramen, deuren, gevel, … schildert, het verloopt doorgaans in volgende stappen:

 

1. Voorbereiding

Alvorens het schilderwerk kan beginnen, moet wat voorbereidend werk gebeuren. Zo moet de te schilderen ondergrond proper en in goede staat zijn om een goede hechting van de verf en een mooi en langdurig resultaat te garanderen.

 • Verwijder stof, vuil, mos, roest, … om ervoor te zorgen dat de ondergrond proper is. Let op, het is belangrijk om de juiste reinigingsmethode, aangepast aan de ondergrond, toe te passen om een geslaagd resultaat te verkrijgen en schade te voorkomen. Zeker bij een gevelreiniging is het van belang om hier voorzichtig mee om te springen.
 • Controleer het bestaande schilderwerk en verwijder loszittende verflagen.
 • Herstel schade zoals houtrot of loskomende voegen. Laat ook vochtproblemen aan de gevel behandelen. Maak meteen van de gelegenheid gebruik om kleine gebreken te herstellen. Denk bijvoorbeeld aan klemmende ramen en deuren.
 • Plak niet te schilderen onderdelen af en haal zaken in de buurt, bijvoorbeeld bloempotten naast de gevel, weg om ze te beschermen tegen verfspatten.

 

2. Verf aanbrengen

 • In sommige gevallen moet eerst een primer aangebracht worden. Een primer zorgt voor een goede hechting van de verf en voorkomt spanningen in de verflagen.
 • Zodra de primer droog is, kan de verf aangebracht worden.

 

Waarop letten bij buitenschilderwerken?

 • Kies de geschikte verf: hou er rekening mee dat niet elke verf geschikt is voor buitengebruik en dat ook de ondergrond bepalend is voor het type verf dat je moet gebruiken. Een gevel vraagt bijvoorbeeld dampopen verf. Deze verf voorkomt dat vocht naar binnen dringt en laat vocht dat zich in de gevel bevindt toch ontsnappen.
 • Denk na over de kleur: hou daarbij niet alleen rekening met de esthetische overwegingen maar denk ook aan de praktische kant. Lichte kleuren weerkaatsen bijvoorbeeld het zonlicht, terwijl donkere kleuren het zonlicht en de warmte opnemen. Donkere kleuren zijn zo ook gevoeliger voor krimping of uitzetting. Op lichte kleuren zie je dan weer sneller vuil.
 • Voorzie een extra verflaag voor liggende delen: liggende delen van bijvoorbeeld een kozijn zijn kwetsbaarder omdat ze meer regen opvangen. Door ze van een extra verflaag te voorzien blijven ze beter beschermd.
 • Vermijd plamuren: plamuur is weinig elastisch en niet bestand tegen vocht. Je kan het dus beter vermijden om de duurzaamheid van het schilderwerk niet te beïnvloeden.

 

Offertes voor schilderwerken ontvangen?

Kies voor een professionele schilder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de schilderwerken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele schilders