Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Schilderwerkentips.nl Info & inspiratie over schilderwerken en de verschillende soorten verf.
header image
Schilderwerkentips.nl

Muren schilderen

Wil je je muren schilderen? Daar helpen we je graag mee!
In dit artikel bespreken we de verschillende soorten muurverf en natuurlijk de beste manier om je muren te schilderen! Daarbovenop geven we ook nog enkele handige tips voor de muren te schilderen!

 

Soorten verf om muren te schilderen

Muren schilderen doe je natuurlijk met verf aangepast voor muren. Er zijn verschillende soorten van deze muurverf. Latex verf waaronder vinyllatex en acryllatexverf, Synthetische en Epoxy verf.

 

1. Latex verf

Deze verf om muren te schilderen is de meest gebruikte en wordt ook tex verf genoemd. Deze verf is zo geliefd omdat ze makkelijk in gebruik is en met water verdunbaar is. Een voordeel van kwalitatievere latex muurverf is de goed isolerende werking, de overschilderbaarheid en de schimmel- en vlekvrije werking.

Een nadeel is echter dat deze verf voor muren te schilderen heel ademend is. Hierdoor is de verf niet waterwerendp, aangezien deze anders zou kunnen afgeven.

Verder kan je deze muurverf niet gebruiken voor lekkagekringen en nicotineaanslag weg te werken, aangezien de kringen en/of aanslag terug door de verf zullen doorkomen. Ook voor buitenmuren wordt latexverf gebruikt. Zorg er dus altijd voor dat de verf die je koopt voor de buitenmuren ook geschikt is voor buiten aan te brengen!

 

2. Vinyllatex verf

Ook deze verf is goed isolerend en overschilderbaar. Deze verf heeft een hoge dekkracht aangezien er veel pigmenten en minder kalk in de verf zitten, waardoor je minder laagjes nodig hebt.
Een ander voordeel van deze verf is dat ze waterdicht en adement is. Dit wil zeggen dat je deze schilderverf wel kan afwassen indien nodig.

 

3. Acryllatex verf

De derde soort texverf is de acryllatex verf, beter bekend als acrylaatverf. Ook hier is de dekkracht heel goed door meer pigmenten. Deze verf is ook waterdicht en bijvoorbeeld ideaal voor een keuken! Meestal gebruikt men deze verf voor gevels.

Eigenschappen latex verf:

 • Sommige soorten zijn afwasbaar
 • 30 – 60 minuten droogtijd
 • Verdunbaar door water toe te voegen
 • Weinig verkleuring
 • Sterk ademend
 • Veelal niet alkaliënbestendig

 

4. Synthetische muurverf

Deze verf wordt tegenwoordig bijna niet meer gebruikt. Enkel voor problematische ondergronden, zoals muren met nicotineplekken wordt deze verf eigenlijk nog gebruikt. De verf vergeelt na een tijdje, is milieuonvriendelijk en heeft een onaangenaam geurtje bij het aanbrengen.

Indien je toch voor deze verft kiest, is het aangeraden dat je altijd handschoenen draagt en je borstels uitwast met white spirit! Zorg er ook voor dat je zo min mogelijk met de dampen in contact komt. Voor de rest is deze muurverf goed dekkend en kan je de muren poetsen zonder verf mee af te nemen.

Eigenschappen synthetische muurverf:

 • Sterke dekking
 • 3 tot 6 uur droogtijd
 • Afwasbaar
 • Verdunbaar met terpentine
 • Niet alkaliënbestendig
 • Lekkage-, roet- en nicotinevlekken komen niet door de muurverf heen door de isolerende werking

 

5. Epoxy verf

Epoxy muurverf is vaak moeilijk verkrijgbaar, aangezien het niet zo’n populaire keuze is.
Nochthans is deze verf uiterst geschikt voor natte ruimtes zoals de badkamer!
Voordelen van deze verf zijn de goede reinigbaarheid, de zeer geconcentreerde dichtheid waardoor bacterieën zicht niet achter de verf zullen gaan nestelen.

Eigenschappen synthetische verf:

 • Sterke dekking
 • Snelle droogtijd
 • Afwasbaar
 • Alkaliënbestendig

 

Je muren laten verven met één van deze verfsoorten? Door beroep te doen op een vakman is het beste resultaat gegarandeerd. Op de offertepagina kan je in contact komen met erkende schilders in de buurt. Ontvang gratis en vrijblijvend offertes op maat van jouw wensen.
Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

 

muren schilderen

 

Prijs muren schilderen

Prijzen varïeren bij verf specifiek voor de muren te schilderen. De minimumprijs voor verf ligt rond de € 8,50. We beginnen met de kostprijs van latexverf. Reken op een prijs die per liter gemiddeld tussen € 10,50 en € 30,00 ligt. Vaak kan je per liter zo’n 12-15 m² oppervlakte muur schilderen.
Hetzelfde geldt voor acryllaat- en vinyllatex verf.

Synthetische muurverf wordt steeds minder en minder gebruikt door de milieu-onvriendelijkheid en de giftige stoffen. De kostprijs van dit product ligt tussen € 10,00 en € 25,00 per liter.
Met één liter verf kan je 7 tot 10 m² muren schilderen.

Als laatste is er nog de epoxyverf. Aangezien deze verf eigenlijk speciaal voor vochtige muren is ontworpen, kost deze verf natuurlijk iets meer. Reken toch op minimaal € 20,00 per liter.
Concrete prijzen ontdek je via onze offerteservice.

 

Hoe muur schilderen?

 • Draag vuile kleren.
 • Dek je meubilair en vaste radiators en dergelijke goed af zodat je verfspatten op je interieur voorkomt.
 • Plak alle ramen en deuren af met afplaktape.
 • Sluit de elektriciteit af en verwijder de dekplaatjes van de stopcontacten.
 • Neem alle decoratie die aan muren hangt, inclusief spijkers en nagels, van de muur.
 • Nadat je de muren verfklaar hebt gemaakt kan je beginnen met je muren te schilderen!

Hieronder volgt een stappenplan:

Stap 1: Indien de verflaag oud is en afbrokkelt moet je deze afschrapen en vervolgens glad schuren. Is de oude verf overschilderbaar? Sla deze stap dan over!
Stap 2: Na het verwijderen van de oude laag maak je de muren terug schoon door deze te stofzuigen, evenals de vloer.
Stap 3: Plamuur de wand en werk alle oneffenheden weg met een vulmiddel en wat schuurpapier.
Stap 4: Giet de verf in een emmer of in een bakje en roer zolang als aangegeven staat op de verfverpakking.
Stap 5: Vooraleer je begint met je muren te schilderen ben je het best dat je de verfroller bevochtigd met water of oplosmiddel.
Stap 6: Dop de roller in de verf, maar maak hem niet te vochtig met de verf.
Stap 7: Begin bovenaan de muur en ga langzaam naar beneden. Probeer per vierkante meter te werken en rol steeds horizontaal en verticaal. Kijk af en toe na of je geen plaatsen bent overgeslaan.
Stap 8: Reinig het materiaal meteen na het schilderen, zodat je de producten kunt hergebruiken.

 

muur schilderen

 

Nog enkele tips bij muren schilderen

Bedenk wat het mooiste effect zal zijn: matte verf, zijdeglans muurverf, glansverf of hoogglansverf.
Schat in hoeveel verf je nodig zal hebben voor de totale muur te schilderen. Vooraleer je begint met schilderen met de roller, ben je het best dat je eerst een dunne laag aan de rand van muur en plafond aanbrengt. Dit voorkomt dat je het plafond meeschildert.

Let er wel op dat je na het aanbrengen van dit likje verf, meteen met de roller onder dit stukje verf schildert. Anders krijg je een lelijke overlapping. Voor een mooi, egaal en evenwichtig resultaat ben je het best dat je de druk op je roller zo gelijkmatig mogelijk houdt.

 

Offertes voor schilderwerken ontvangen?

Kies voor een professionele schilder en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de schilderwerken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele schilders